geen afbeelding_web.jpg

Zamioculcas zamiifolia

FAMILIE
Araceae

HERKOMST
Deze plant komt uit het sub-tropisch Oost-Afrika, waar hij voorkomt van Zuid-Kenia tot aan het noorden van Zuid-Afrika.

IN DE VOLKSMOND
Zamioculcas, ZZ plant

VERZORGING

Zamioculcas zamiifolia groeit vanuit dikke wortelknollen die wat weghebben van aardappels. Als je te veel water geeft zal deze op ten duur gaan rotten. Laat de aarde daarom vrijwel volledig uitdrogen voor je weer water geeft en voel diep in de pot om te checken of de aarde nog vochtig genoeg is. Twijfel je? Sla hem dan een rondje over. De ZZ doet het prima op een beetje droogte. 

Qua lichtbehoefte is de Zamioculcas een makkie. Zet hem op een plek waar weinig direct zonlicht valt, en de plant gaat rustig zijn gangetje. De plant doet het hierbij ook prima op plekjes die wat donkerder zijn. Probeer wel te voorkomen dat er middagzon op de plant valt, aangezien dit tot verbrande en verdorde bladeren kan leiden.

Gezien de zeer gematigde water en luchtvochtigheidsbehoefte van de Zamioculcas is besproeien niet per se nodig. Het kan wel helpen om stofophoping op het blad tegen te gaan, zodat ze mooi blijven glimmen. Daarnaast helpt het preventief tegen spint. Echter, als je sproeit met kraanwater zal er op ten duur kalkaanslag op het blad achterblijven, waardoor de glans alsnog verdwijnt. Je kunt de bladeren dan voorzichtig oppoetsen met bladglans, water met 2% spiritus of een mengsel van water en melk.

De Zamioculcas is geen hele snelle groeier, en zal ook zelden een hoogte van meer dan een meter behalen. Zijn er toch bladeren die in de weg zitten, bijvoorbeeld omdat ze ver over de zijkant van de pot hangen, snij die dan dicht tegen de grond af met een schoon mes.

Je kunt je Zamioculcas zamiifolia maandelijks bijvoeden met doorsnee plantenvoeding tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Zorg er hierbij voor dat je de voeding tweemaal zoveel verdund als de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.

VERPOTTEN
Verpot je Zamioculcas elke één tot drie jaar, en kies hierbij een pot die qua diameter 20% groter is dan het origineel. Zorg daarnaast dat het water uit de pot kan lopen, bijvoorbeeld door een binnen- en buitenpot te gebruiken, of door de plant in een terracotta pot te zetten. De potgrond waar je de Zamioculcas is kan plaatsen moet luchtig zijn, zodat water snel weg kan. Kies daarom bijvoorbeeld voor een mengsel van potgrond en zand, of potgrond met perliet.

VERMEERDEREN
Je kunt je Zamioculcas vermeerderen door de kluit – die in dit geval bestaat uit wortelstokken – op te delen en in verschillende potten te plaatsen. Daarnaast kun je deze plant stekken door een stuk van een blad af te snijden en die in vochtige grond te plaatsen met een plastic zak eroverheen. Je moet dan wel eventjes wachten tot de wortels komen, dat kan soms wel een jaar duren!

ZIEKTES?
De Zamioculcas heeft niet snel last van ziektes en ongedierte. Als dit toch het geval is kun je dit bestrijden met biologische of chemische middelen. Omdat de bladeren van de Zamioculcas erg stevig zijn is het ook mogelijk om deze met een harde straal af te spoelen onder de douche. Dek dan wel de aarde af zodat deze niet nat wordt.

GIFTIG?
De plant is ligt giftig door de aanwezigheid van calciumoxalaat. Als je een gevoelige huid hebt kan het sap voor irritaties zorgen, en ook als het sap in je ogen komt kan dit leiden tot pijn en irritatie. Bij het eten van de plant kan de mondholte opzwellen en kunnen er blaren ontstaan. Dit geldt ook voor huisdieren.

WETENSWAARDIGHEDEN
Zamioculcas zamiifolia is de enige soort in zijn geslacht! Alle verschillende ‘smaken’ die je kan kopen zijn vanuit die ene soort gecreëerd door kwekers sinds die de planten zijn gaan domesticeren in de jaren ’80.

TEMPERATUUR
overdag: 20°

‘s nachts: 16°

geen afbeelding2_web.jpg