Davallia humata teyermannii
FAMILIE
Davalliaceae
HERKOMST
Daviallae komen veel voor in tropische en gematigde klimaatzones over de hele wereld, bijvoorbeeld in tropisch Azië, het Middellandse Zeegebied, Noord-Amerika, Australië en de Pacifische Eilanden. Sommige soorten die voorkomen in de gematigde gebieden zijn bladverliezend.
IN DE VOLKSMOND
Apenpootje / Tarantulavaren
VERZORGING
Standplaats
Plaats de varen op een lichte, maar niet te zonnige standplaats. Vermijd direct zonlicht. Ochtend- of avondzon mag wel. Een plek voor het raam op het noorden of oosten is ideaal.
Wanneer de bladeren van de varen geel worden is dit vaak een teken van te veel licht. Plaats de kamerplant 1 meter verder van het raam. Mochten de bladeren bruine randen of vlekken krijgen dan is dit 9 van de 10 keer een teken van teveel water. Verminder in dit geval de watergift. Oude of vergeelde bladeren kunnen rustig worden afgeknipt. Doe dat zo dicht mogelijk bij het rizoom. (bij het harige apenpootje dus). Varens kunnen, net als de meeste kamerplanten, erg slecht tegen tocht.
Water
In zijn oorspronkelijke habitat voorziet de Davallia bullata zichzelf via zijn luchtwortels van voedingsstoffen en water en houdt zichzelf vast aan bomen. Varens houden van vocht: zorg dus dat de grond altijd voldoende vochtig is. Begiet de plant alleen van onderen met regenwater of kalkarm water. Laat overtollig vocht weglopen om wortelrot te voorkomen. In warme ruimtes de watergift aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Op een warme plaats ook regelmatig het blad benevelen. Wanneer de temperatuur daalt, hebben varens minder water nodig. Zorg er voor dat de wortelkluit niet uitdroogt. Zet de plant eventueel op een laag nat grind. U kunt de plant ook direct na aankoop in een grotere pot zetten: met meer grond droogt de wortelkluit minder snel uit en hoeft u dus minder vaak water te geven.
Sproeien
Voeding
Het bijvoeden van de varens is niet noodzakelijk maar wel toegestaan. Doe dit alleen in de lente-en zomer periode. De ervaring leert dat de aanbevolen dosering op de verpakking te hoog is, het halveren hiervan is een slimme beslissing. Overvoeding is hoogst schadelijk voor het wortelgestel.
Winterverzorging
Deze varen is niet winterhard, Hij wordt overwegend als kamerplant gehouden, maar in de zomer kan hij eventueel ook op het terras staan. Vermijd dan wel direct fel zonlicht.
VERPOTTEN
Doordat de varen langzaam groeit is verpotten niet vaak nodig. Het kan direct na aankoop, maar liever tijdens de groeiperiode in de lente of zomer.
VERMEERDEREN
Vermeerderen kan door delen in het voorjaar.
ZIEKTES?
De varen is een plant die niet snel problemen ondervindt van ongedierte of ziektes.
GIFTIG?
WETENSWAARDIGHEDEN
Varens zijn de oerbewoners van onze planeet en de dinosaurussen onder de kamerplanten. Wereldwijd komen er ongeveer 12.000 soorten voor. Ze groeien over de hele wereld en staan bekend als de oudste planten op aarde. In de vrije natuur groeien de meeste varens in berg- en regenwouden, maar ook in onze bossen; vandaar hun behoefte aan vocht, warmte en (niet direct) licht. De luchtvochtigheid moet zo hoog mogelijk zijn. Er zijn twee groepen varens: die uit tropische en die uit gematigde klimaatzones. Binnen deze groepen variëren de verschillende soorten sterk qua vorm en kleur. Slechts weinig soorten hebben een grote wortelkluit, waardoor ze heel geschikt zijn als kamerplant. Kamervarens maken deel uit van een enorme familie. Alleen al in Europa bestaan 171 verschillende soorten. De Davalliaceae omvat 35 deels epifytische soorten met bovengrondse, kruipende rizomen die worden omgeven door bronskleurige, pluizige schubben. Bij de Humata zijn deze extra opvallend door de lange witte zachte haren die de varen hierop vormt. Op deze harige poten groeien misschien wel net zo mooie bladeren. Ze lopen spits toe en zijn meervoudig diep ingesneden. Kenmerkend voor varens is het typische uitrollen van het frisgroene blad, in de vorm van een bisschopsstaf. Varens kunnen zomergroen of groenblijvend zijn. Soms blijven ze op dezelfde plek, soms breiden ze zich uit met kruipende rizomen. Varens reguleren de luchtvochtigheid, waardoor u minder last hebt van hoofdpijn en een droge huid. Bovendien filteren ze schadelijke stoffen uit de lucht en zorgen ze voor een fris klimaat in huis. Omdat ze zelf ook houden van plekken met een hogere luchtvochtigheid zijn ze uitermate geschikt voor bijvoorbeeld de keuken of de badkamer. De botanische naam Davallia is een eerbetoon aan Edmund Davall (1763-1798), een Engels plantenverzamelaar die in Zwitserland leefde en werkte.
TEMPERATUUR
Overdag: 18°
‘s Nachts: 10°