Sarracenia x excellens_web.jpg

Sarracenia

FAMILIE
Sarraceniaceae

HERKOMST
Noord-Amerika

IN DE VOLKSMOND
Trompetbekerplant

VERZORGING

Standplaats
Naast veel water, hebben vleeseters ook veel licht nodig. Plaats ze dus op een lichte en zonnige plaats. Direct zonlicht echter kan de bekers doen verbranden, zeker als het te warm wordt (achter glas bijvoorbeeld) en de luchtvochtigheid te laag is. Houd daarom het waterpeil en de luchtvochtigheid op peil.

Water
Maar let op: vleesetende planten hebben wel veel vocht nodig om te kunnen functioneren. De aarde moet min of meer zompig zijn. Maak bij de watergift overigens alleen gebruik van regenwater, gedemineraliseerd of gedestilleerd water.

Sproeien


Voeding
Vleesetende planten echter hebben zich over het algemeen aangepast aan een voedselarme grond. De wortels van deze planten kunnen dus weinig voedsel opnemen. Hierdoor is deze plantengroep gedwongen om voedsel ergens anders weg te halen. De planten hebben zich hierop toegelegd op het vangen van insecten om zo toch aan de broodnodige mineralen te komen. Vooral de grotere Sarracenia soorten vangen veel insecten.

Winterverzorging


VERPOTTEN
De plant kan in maart voor de lentegroei verpot worden. Verpot alleen als de wortels uit de onderkant van de pot groeien of indien zich veel kalk in de pot heeft opgehoopt. Trek voorzichtig de plant uit de pot. Houd de plant niet ondersteboven daar de sappen weglopen. Schudt de oude potgrond voorzichtig van de wortels af. Het is geen probleem als er oude aarde tussen de wortels blijft zitten. Knip de totaal verdorde bladeren of bekers weg. Stop een laagje met zo’n 2cm nieuwe grond op de bodem van de pot. Maak deze laag nat met water. Plaats de plant met de kluit wortels in zijn geheel in de nieuwe pot en vul de zijkanten aan met de nieuwe grond. Zorg dat de verse grond nat is, of dompel deze anders in water. Het meest toegepaste mengsel is gelijke delen turf en scherp zand. De turf dient sphagnumturf te zijn; hetgeen verteerd sphagnummos is. Het zand dient redelijk grof te zijn en ook dient het een homogene grootte van de korrels te hebben. Wat vaak ook toegepast wordt is perlite. Hierdoor wordt dan een deel van het zand vervangen.

VERMEERDEREN
Sarracenia’s zijn vanuit zaad op te kweken, je moet daar echter wel het geduld voor kunnen opbrengen. Het kan 4 tot wel 6 jaar duren om te komen van een net bestoven bloem tot een volwassen, bloeiende plant.

ZIEKTES?
Vleesetende planten kunnen last krijgen van parasieten; luizen, slakken etc. Kijk deze planten dus goed na op de aanwezigheid van parasieten.

GIFTIG?


WETENSWAARDIGHEDEN
Zoals alle organismen hebben planten behoefte aan vocht en voedsel. De meeste planten halen vocht en voedsel (mineralen) via de wortels uit de grond. De planten maken gebruik van bekers om insecten te vangen. Aan de rand van de bekers zullen zich zichtbare druppeltjes nectar vormen. Bij slechte conditie van de plant of een onjuiste verzorging zijn deze druppeltjes niet aanwezig. Met behulp van de geur van de nectar trekt de plant de insecten aan. Eenmaal in de beker gelokt verliest het insect zijn houvast en valt in een vloeistof die vergelijkbaar is met maagzuur. Het insect wordt verteerd en de verteringssappen worden opgenomen door de plant als voeding.

Oudere vallen die vol met insecten zitten zullen verdorren. Dit is normaal. Zeker in de herfst zijn er bij Sarracenia´s bekers die bruin worden en verdorren. Dit zijn veelal de bekers die aan het begin van het groeiseizoen zijn aangemaakt. Alles wat bruin is moet je daarom afknippen. Het heeft geen enkel nut meer voor de plant. Zeker als de planten in een kas staan kan je zelfs problemen krijgen met schimmels als er teveel bruine/dode bekers zijn i.v.m. smet en de wind geen ruimte heeft tussen de planten. Het weghalen van dode bekers is dus meer een vorm van hygiëne. Alles wat nog groen is kun je laten zitten, want dat zorgt nog voor fotosynthese. Dat proces gaat het hele jaar door, zelfs tijdens de wintermaanden.

Wat je zal merken tijdens het afknippen van de bekers is dat er nog verteringssappen in de bekers zit. Probeer de bekers die nog groen zijn aan de onderkant nog wat te laten zitten zodat de beker de verteringssappen kan behouden. Het idee is dat Sarracenia´s tijdens de winterperiode nog kunnen profiteren van deze verteringssappen en hier een goede start door krijgen in het komende groeiseizoen. Knip deze bekers dus af tot aan waar het nog groen is.

Mocht er op de een of andere manier geen vocht meer in de bekers zitten, door vervoer of andere oorzaken, dan hoeft het niveau niet met water te worden aangevuld. Dit aanvullen regelt de plant zelf namelijk.

TEMPERATUUR
Overdag: 15-20°

‘s Nachts: 10°

Tijdens de winter is het raadzaam de planten niet onder de 0°C te houden, omdat ze dan kunnen uitdrogen door water te kort. Boven de 12°C zal de plant niet in winterrust kunnen gaan, terwijl dit wel nodig is.

geen afbeelding2_web.jpg