Pilea peperomioides
FAMILIE
Urticaceae
HERKOMST
De Pilea peperomioides vind je in de meeste tropische gebieden, met uitzondering van Australië.
IN DE VOLKSMOND
Pannenkoekenplant
VERZORGING
Standplaats
Dit plantje waardeert een zonnige standplaats, maar let er op dat je hem op warme zomerdagen tijdelijk een ander plekje geeft. Het wordt anders te heet voor hem waardoor de jonge bladeren gaan verschrompelen. Als de plant te licht of te donker staat, zul je dit snel zien aan de bladeren. Deze kunnen geel worden en slap gaan hangen. Probeer dan een nieuw plekje uit voor de plant. Overigens is het normaal als een blad af en toe lelijk wordt. De stengel wordt dan slap, en na verloop van tijd kun je hem er heel gemakkelijk afhalen. Stoor je je aan het lelijke blad? Dan kun je het ook zelf afsnijden. Wordt heel je Pannenkoekenplantje geel? Dan zou dit kunnen duiden op te weinig of te veel licht. Verander dan de plek en kijk aan of het beter gaat. Het is verder geen vereiste om deze plant een snoeibeurt te geven.
Water
Controleer regelmatig door een vinger in de grond te stoppen hoe droog de grond is. Zorg ervoor dat de grond van het plantje licht vochtig is en blijft. Het plantje wordt er blij van om iedere week een kleine hoeveelheid water te krijgen. Uitdroging van de grond én een overschot aan water zijn allebei dingen waar de Pilea niet goed tegen kan. Als je jouw plant in een terra cotta pot hebt staan, let er dan op dat die veel water opnemen en daardoor de grond sneller uit zal drogen, dus kies liever voor een andere type pot.
Sproeien
Voeding
Het is niet nodig om een Pilea extra voeding te geven.
Winterverzorging
VERPOTTEN
Als je jouw Pilea Peperomioides verpot, zal hij meer ruimte hebben om verder te groeien en stekjes te creëren. Dit kun je doen direct nadat je hem hebt gekocht of in het voorjaar. Dit is omdat een plant in de lente meer energie heeft om de eventueel beschadigde wortels te herstellen. Kies altijd een pot die minimaal twintig procent groter is dan de oude pot. We raden je aan om te kiezen voor een geglazuurde pot die niet veel vocht uit de grond onttrekt.
VERMEERDEREN
Wil je meer Pannenkoekplanten of heb je een wat oudere plant die wat minder mooi wordt? Dan stek je hem gewoon. Hier hoef je niet heel veel moeite voor te doen, er groeien aan de voet van de plant namelijk kleine babyplantjes. Als zo’n babyplantje een beetje formaat heeft kun je hem voorzichtig met een scherp mesje zo dicht mogelijk op de stam lossnijden of een beetje vrijmaken en uit de grond trekken. Zet het stekje vervolgens in een potje met vochtige aarde (stekgrond) zodat hij (meer) wortels kan vormen. Overigens is het ook mogelijk om dit te doen door een stengel met blad in het water te zetten. Deze zal minder makkelijk worteltjes groeien dan een stekje, maar ook dit is een manier op de Pilea te stekken.
ZIEKTES?
De Pannenkoekenplant is niet erg gevoelig voor ziektes, maar kan wel last krijgen van bladluizen en meeldauw.
GIFTIG?
De Pilea is niet giftig voor mens en dier
WETENSWAARDIGHEDEN
Van origine komt deze Pilea uit China, vandaar dat hij in het Engels de bijnaam Chinese Money Plant heeft. Er zijn ruim 600 verschillende planten binnen het geslacht Pilea.
TEMPERATUUR
Overdag: 19°
‘s Nachts: 16°