Peperomia_web.jpg

Peperomia

FAMILIE
Piperaceae

HERKOMST
Peperomia komt uit een grote familie met zo’n 1500 soorten. Ze komen vooral voor in tropisch en subtropisch Amerika, maar ook in Azië en Afrika zijn soorten van dit geslacht te vinden.

IN DE VOLKSMOND
Peperomia, Watermeloenplant

VERZORGING

De Peperomia gedijt het beste wanner deze een lichte standplaats krijgt zonder directe middagzon. Met name de bontbladige Peperomia cultivars hebben vrij veel licht nodig. De groene Peperomia cultivars hebben minder licht nodig en gedijen perfect voor een raam op het noorden.

De Peperomia soorten met dikker blad hoeven minder water dan de cultivars die dun en buigbaar blad hebben. Over het algemeen geldt dat de potgrond net op mag drogen tussen de watergiftbeurten door. Steek om dit te checken je vinger minstens vijf centimeter diep de grond in. Is het daar droog? Dan is het tijd voor wat water. Dit laten opdrogen van de aarde voorkomt rot van zowel de stengel als de wortels.

De Peperomia is geen snelle groeier en zal dus ook niet veel voeding verlangen. Voeg alleen voeding toe aan de plant binnen het groeiseizoen tussen maart en september. Eens per maand volstaat.

Bijna alle Peperomia cultivars zijn klein-blijvend en het zal dan ook niet snel voorkomen dat de plant gesnoeid moet worden. Als je de plant toch een kopje kleiner wil maken kun je simpelweg bladeren met bladsteel en al wegsnijden of de top uit de plant knippen. De plant zal dan vanuit zijscheuten door gaan groeien.

VERPOTTEN
De Peperomia hoeft alleen verpot te worden wanneer deze te groot wordt voor de pot. Voor het verpotten kan je potgrond gemengd met wat turf en zand. Zorg voor een goede waterafvoer, bijvoorbeeld door perliet in de potgrond te mengen of door te kiezen voor een terracotta pot. Verpot je plant het liefste in het voorjaar wanneer de plant in de groei is en makkelijk kan herstellen van eventuele schade.

VERMEERDEREN
Het vermeerderen van een Peperomia is eenvoudig. Knip een blad met steel van je plant af en stop deze in vochtige grond. Zet je stekje op een warme plek en zorg ervoor dat het genoeg water krijgt om niet slap te gaan hangen. Na wat geduld zal er een nieuw plantje uitkomen. Bij de soorten met dikke, vlezige bladeren kun je ook stekjes maken door een blad in stukken te knippen en de delen van één van de snijvlakken naar beneden in de grond te steken. Vanuit de wond zullen nieuwe wortels groeien.

ZIEKTES?
De Peperomia is niet bijzonder gevoelig voor ziektes of ongedierte. Als je toch beestjes opmerkt, spoel die er dan met een harde waterstraal af en besproei de plant daarna met een mengsel van water en 2% spiritus en groene zeep. Bij een teveel aan water kan bij planten uit dit geslacht daarnaast meeldauw voorkomen. Antifungale middelen zijn bij elk tuincentrum te koop en het is daarnaast raadzaam alle aangetaste delen te verwijderen.

GIFTIG?
Voorzover bekend is de Peperomia niet giftig voor mens of dier.

WETENSWAARDIGHEDEN
De naam Peperomia staat in het Grieks voor 'lijkend op pepers', Peperomia is dan ook verwant aan de plant waar peperkorrels vandaan komen. En het is ook niet alleen de peperplant die die typische peper geur en smaak heeft. Vele planten uit deze familie geven een peperachtige geur af als je het blad kneust. Sterker nog, dit is één van de kenmerken die botanisten gebruiken om ze te herkennen in het wild!

TEMPERATUUR
overdag: 18°

‘s nachts: 10°

geen afbeelding2_web.jpg