Monstera deliciosa_web.jpg

Monstera deliciosa

FAMILIE
Araceae

HERKOMST
De Monstera deliciosa komt voor in de regenwouden van Midden-Amerika tussen zuidelijk Mexico en Panama. De plant is van nature een klimmer. Hij groeit tegen hoge bomen op om zo aan de top het zonlicht weg te vangen.

IN DE VOLKSMOND
Gatenplant

VERZORGING

Standplaats
Als klimplant in het regenwoud is de Monstera deliciosa vooral fan van veel indirect licht. Een paar uurtjes ochtend of avondzon kan ook geen kwaad. Zet je Monstera bijvoorbeeld in de vensterbank van een raam op het noorden of oosten, maar mijd een plek op het zuiden of het westen. Felle middagzon kan er namelijk voor zorgen dat de bladeren bruine plekken en randen krijgen. Dit is al helemaal het geval voor de Monstera variegata: de witte plekken op de bladen zijn erg gevoelig voor verbranding.

Naast veel direct zonlicht wordt de Monstera ook ongelukkig van tocht. Op een tochtige plek waar koude lucht langs de plant stroomt kun je last krijgen van zwarte vlekken op de bladeren. Kies dus voor een plek voor je plant waar de temperatuur redelijk stabiel is en blijft.

Water
De Monstera deliciosa houdt ervan om net droog te vallen tussen de watergift beurten door. Steek je vinger een aantal centimeter de aarde in. Is het daar droog? Geef de plant dat een fikse scheut water en wacht daarna tot de grond vrijwel droog is voordat je weer water geeft.

Sproeien
De grote glanzende bladeren van de Gatenplant zijn vooral mooi wanneer er geen dikke laag stof op ligt. Om zo’n laag te voorkomen kun je de plant regelmatig besproeien. Dit werkt ook preventief tegen vele plaagdieren. Daarnaast helpt sproeien ook om de luchtvochtigheid rond de plant hoog te houden. Dit is zowel goed voor plant als mens.

Voeding
Je kunt je Gatenplant één tot tweemaal per maand bijvoeden in het groeiseizoen (maart tot oktober). In de herfst en winter groeit de plant amper en wordt extra voeding dus ook niet opgenomen. Sterker nog, doordat de voeding in de aarde blijft hangen, kunnen de wortels door de aanwezige niet opgenomen zuren verbranden.

Winterverzorging
In de herfst en winter kun je de grond tussen de watergiftbeurten vrijwel compleet op laten drogen voordat je weer water geeft. De verdamping is gedurende die tijd lager. Daardoor heeft de plant in die periode minder water nodig.


VERPOTTEN
Monstera’s kunnen snelle groeiers zijn en hebben daarom soms regelmatig een nieuwe pot nodig. Kies bij het verpotten voor een pot die 20 procent ruimer is dan de originele pot. Kies voor een luchtig grondmengsel zoals potgrond gemengd met perliet, kokosvezel en/of zand.

De Monstera deliciosa maakt na verloop van tijd niet alleen enorme bladeren aan, maar ook veel en stevige luchtwortels. Als deze in de weg zitten kun je ze simpelweg aan de basis afsnijden met een schoon mesje.

VERMEERDEREN
Een Monstera deliciosa kan worden vermeerderd door een stek af te snijden onder een (beginnende) luchtwortel. Die piepen vaak al naar buiten bij de bladknopen. De stek kun je vervolgens in water of spagnum laten wortelen. Dit kan heel snel gaan, maar het kan ook maanden duren voor je wortels groot en sterk genoeg zijn om de stek op te potten.

ZIEKTES?
Deze plant is door zijn leerachtige bladeren niet snel klein te krijgen, maar toch kan deze plant last krijgen van plaagdieren. Spoel in dat geval de bladeren af onder de harde straal van de douche en behandel ze met een mengsel van water met 2% spiritus en 2% groene zeep.  

GIFTIG?
Net als vrijwel alle leden van de aronskelkfamilie is de Monstera licht giftig door de aanwezigheid van calcium oxalaat kristallen. Deze kunnen voor kleine wondjes in de mond en keel zorgen waardoor zwelling en blaren kunnen ontstaan. Ook kan het eten van deze plant zorgen voor misselijkheid en braken.

WETENSWAARDIGHEDEN
Het tweede deel van de naam van deze plant (delisiosa) verraadt eigenlijk dat er heerlijke (eetbare!) delen aan de plant groeien, en dat is ook zo! De vruchten van Monstera deliciosa zijn eetbaar en schijnen erg lekker te zijn. Wel moeten ze ongeveer een jaar rijpen aan de plant. Wie niet kan wachten en de onrijpe vrucht verorberd, wordt gestraft met blaren in de keel en op de stembanden. Dit komt door de hoge concentratie oxaalzuur in de onrijpe vruchten Helaas maken de plantexemplaren die in onze Nederlandse huiskamers groeien, zelden bloemen aan en komen deze vruchten dus nauwelijks voor.

TEMPERATUUR
Overdag: 18°
Avond: 18°

geen afbeelding2_web.jpg