Sansevieria

Schermafbeelding 2020-07-08 om 12.01.03.png
 

FAMILIE

Agavaceae 

HERKOMST

Sansevieria’s groeien van oorsprong in Afrika. 

IN DE VOLKSMOND

In Nederland staan deze kamerplanten beter bekend als Vrouwentongen en in België als Wijventongen.

VERZORGING

Sansevieria’s verbruiken zeer weinig water. De ‘enige’ manier om een Sansevieria dood te krijgen, is door de kamerplant te veel water te geven. Het is daarom beter om bij twijfel geen water te geven. Het is van belang dat alle aarde goed is opgedroogd voordat je de Sansevieria opnieuw water geeft. Anders is er kans op wortelrot, de plant kan hier na verloop van tijd aan overlijden. Voelt de grond dus na 3 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water. 
In de winter kan de Sansevieria gerust 6 tot 8 weken zonder water. Gedurende de groeiperiode (lente en zomer) is eens per 2 weken voldoende. Tijdens een hittegolf mag de Sansevieria wel een extra gietbeurt. 
De Sansevieria kan uitstekend tegen droge lucht. Sproeien is daarom niet noodzakelijk. Wel kan sproeien worden gebruikt om stof van de plant te verwijderen. De Sansevieria stelt geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Zodra deze binnenplant dichterbij het raam staat kleurt het blad lichter. De Sansevieria wordt donkerder van kleur wanneer deze verder van het raam staat. Beide standplaatsen zijn prima. Mocht de Sansevieria last krijgen van bruine bladranden of bruine vlekken dan is dit veelal een teken dat de plant te veel water ontvangt, verminder in dit geval de watergift. 

MINIMALE TEMPERATUUR

Een Sansevieria groeit niet snel en heeft daarom geen tot weinig extra voeding nodig. Wanneer je een Sanseveria te veel voeding geeft zal de grond erg zuur worden, de wortels kunnen hierdoor beschadigen. 

MINIMALE TEMPERATUUR

Overdag: 18° ‘s Nachts: 13° 

VERPOTTEN

Ook op het gebied van verpotten is de Sansevieria een makkelijke kamerplant. Verpotten kan direct na aanschaf. Maar ook wanneer de Sansevieria zich uit de huidige pot drukt, na een jaar of 3. Een paar beschadigde wortels kan bij een Sansevieria niet zoveel kwaad. 

VERMEERDEREN

Het vermeerderen kan door stekken of scheuren. Bij het scheuren blijft de kleur behouden. Bij het stekken van bonte exemplaren zal de plant verder groeien als een groen exemplaar. 

ZIEKTES?

De Sansevieria heeft zelden last van ziektes. Een harde straal water spuit alle luis gemakkelijk van het stevige blad. 

GIFTIG?

De Sansevieria is licht giftig voor mens en dier. Niet op knabbelen dus. 

WETENSWAARDIGHEDEN

De Sansevieria kan bloeien als kamerplant. Het is echter beter om deze te verwijderen om de plant zijn energie te sparen. Het bloeien kan een zoete geur verspreiden. 
In 2009 is de Sansevieria Kirkii uitgeroepen tot studentenplant van het jaar: hij doorstond namelijk de ergste verwaarlozing. 
 	 
Volgende
Volgende

Sansevieria (Copy)