geen afbeelding_web.jpg

Kalanchoë surprising desert

FAMILIE
Crassulaceae

HERKOMST
Komt van origine uit Tanzania, Malawi and Mozambique. Deze variatie is in Denemarken speciaal ontwikkeld door kwekerij Knud Jespen a/s.

IN DE VOLKSMOND
Kalanchoë

VERZORGING

Standplaats
De Kalanchoë is ook qua licht een erg makkelijke kamerplant. Liever niet in direct zonlicht plaatsen (kan wel), maar hij doet het ook prima op een donkere standplaats. Hij kan wel tot 6 meter van een raam. De bladeren zullen een rode gloed krijgen indien de plant veel natuurlijk licht ontvangt. Indien de plant donker staat kan het zo zijn dat de bladeren donkerder van kleur worden.

Water
De grond rondom een Kalanchoë dient tussen gietbeurten goed op te drogen alvorens er opnieuw water wordt gegeven. Geef je hem af en toe water, dan zal hij je verblijden met prachtige bloemen. Voorkom ten alle tijden dat de Kalanchoë in een te natte grond staat. Indien dit het geval is zullen de bladeren sponzig worden en de plant rustig aan afsterven. Hoe lager de temperatuur, hoe droger men de plant moet houden.

Sproeien
Vanwege de harde bladeren van de Kalanchoë is het niet nodig deze kamerplant te sproeien.

Voeding
De Kalanchoë overleeft als vetplant van nature in zware omstandigheden. Hij is dusdanig ontwikkeld dat hij al zijn natuurlijke voedingsstoffen uit de grond haalt. Bijvoeden is dus niet nodig.

Winterverzorging

overige zorg

Mochten de bladeren van de Kalanchoë bruine of gele randen/vlekken krijgen of uitvallen dan is dit vaak een teken van teveel water. Indien de bladeren donker groen worden is dit een teken dat de plant weinig licht ontvangt, hij zal niet direct afsterven maar controleer regelmatig of de bladeren nog stevig van structuur zijn. Bij direct zonlicht kan het zo zijn dat de bladeren van de Kalanchoë een rode gloed krijgen.

VERPOTTEN
Verpotten van een Kalanchoë kan je het beste doen direct na de aanschaf of in het voorjaar. In het voorjaar is de plant in zijn ontwikkeling en zullen eventuele beschadigingen aan de wortels sneller herstellen. Gebruik voor het verpotten een sierpot minimaal 10% groter dan de originele pot. Verpot de Kalanchoë met universele potgrond of cactus potgrond.

VERMEERDEREN
De Kalanchoë is een kamerplant die makkelijk te stekken is.

ZIEKTES?
De Kalanchoë heeft hij een harde bladstructuur en is hij niet overmatig gevoelig voor ongedierte of ziektes.

GIFTIG?
Het sap van de Kalanchoë is giftig.

WETENSWAARDIGHEDEN
Kalanchoë is een kortedagplant. Dit betekent dat er bloemknoppen gevormd worden bij het korter worden van de dagen. Telers kunnen de plant in bloei trekken door te verduisteren of juist de bloei doen uitstellen door bij te belichten. Vandaar dat Kalanchoë op vele momenten van het jaar in de handel verkrijgbaar is. De Kalanchoë komt ook thuis makkelijk in de volgende bloeiperiode. Verwijder hiervoor de uitgebloeide bloemen met steel en plaats en verzorg hem conform het verzorgingsadvies. In de lente zal hij dan weer bloeien.

TEMPERATUUR
Overdag: 20°

‘s Nachts: 16°

geen afbeelding2_web.jpg