Dryopteris erythrosora
FAMILIE
Dryopteridaceae / Niervarenfamilie
HERKOMST
Deze plant komt voor in gematigde streken van Oost-Azië (Japan, China, Korea en de Filipijnen)
IN DE VOLKSMOND
Rode Sluiervaren, Herfstvaren, Herfstloofvaren,
VERZORGING
Standplaats
De rode Sluiervaren houdt van een beschutte standplaats, met voldoende indirect, het liefst gefilterd zonlicht. Direct zonlicht op het blad kan voor problemen zorgen, dus probeer dat (zowel binnen als buiten) te vermijden.
Water
Houd de aarde altijd licht vochtig zonder dat deze te nat wordt. De grond moet goed doorlaatbaar en hummusrijk zijn. De varen houdt niet van de zogenoemde ‘natte voeten’. Dat heeft wortelrot tot gevolg.
Sproeien
Ook deze varen houdt zoals bijna alle varens van een hoge luchtvochtigheid en zal een goede sproeibeurt op zijn tijd daarom sterk waarderen.
Voeding
Winterverzorging
In de winter kan de rode Sluiervaren buiten temperaturen tot -20° aan.
VERPOTTEN
De varen kan worden verpot zodra hij zijn pot is ontgroeit. Doe dit bij voorkeur direct na aanschaf of in het voorjaar.
VERMEERDEREN
Varens vermeerderen zich via sporen en kunnen daarom niet makkelijk worden vermeerderd.
ZIEKTES?
De rode sluiervaren is goed ziekteresistent en heeft weinig last van ongedierte.
GIFTIG?
Deze varen is niet giftig voor mens en dier.
WETENSWAARDIGHEDEN
De botanische naam ‘Dryopteris’ is afgeleid van het Griekse ‘drys’ wat ‘eik, boom’ en van ‘pteron’ wat vleugel(slag) betekent. De soortaanduiding ‘erythrosora’ is afkomstig van het Oud-Grieks en betekent ‘rood. Dit slaat terug op de de kleur van zijn jonge bladeren. De nieuwe “veren” van deze varen varieren van koperkleurig tot heel fel rood. Ze verkleuren geleidelijk aan naar glanzend licht groen. De onderzijde van de blaadjes is bovendien bezet met felrode sporen hoopjes. Een volgroeide varen is 45cm hoog, maar kan tot 1 meter hoog worden. Deze plant is ook geschikt voor buiten, want hij is nagenoeg wintergroen. Hij kan ook langere periodes van droogte aan, alhoewel hij een vochtige grond verkiest boven een droge. Aan het einde van de winter worden de oude bladeren wel wat lelijk, maar die kunnen makkelijk worden verwijderd. Het nieuwe blad komt er dan snel weer aan. Jonge planten kunnen soms wat vorstgevoelig zijn, maar wanneer ze in het voorjaar worden aangeplant, zijn ze vaak al voldoende doorgeworteld om de eerstvolgende winter goed door te komen.Het eigen blad dient dan ook als winterbescherming.
TEMPERATUUR
Overdag: 18°
‘s Nachts: 10°