Cycas_web.jpg

Cycas revoluta

FAMILIE
Cycadales

HERKOMST
De Cycas revoluta groeit van nature op enkele eilanden in het zuiden van Japan.

IN DE VOLKSMOND
Varenpalm, Vredespalm, Vredepalm, Valse Sagopalm of Cycaspalm

VERZORGING

Standplaats
De plant vindt ongeveer 3-5 uur direct zonlicht per dag wenselijk. Plaats deze kamerplanten daarom 2-3 meter voor een raam op het op westen of oosten. Bij een raam op het zuiden is een afstand van 3-4 meter van het raam aan te raden. Direct voor een raam op het noorden is ook mogelijk. Bij een gebrek aan licht zullen nieuwe bladeren buiten proportie lang worden. Het is raadzaam deze te snoeien en de kamerplant dichterbij het raam te plaatsen. In de lente en zomer kan deze kamerplant ook naar buiten. Pas echter op met de overgang naar direct zonlicht. Vermijd de middag zon, deze is schadelijk voor de plant. Indien de plant in de volle zon staat raden wij aan hem niet meer te sproeien, het water kan namelijk fungeren als een vergrootglas waardoor het blad kan verbranden. Blijf zoveel mogelijk van het blad af. Als het te vaak wordt aangeraakt, zal het bruin worden. In extreme gevallen, kan het blad volledig worden verwijderd. De stam zal dit overleven. Het kan dan echter tot een jaar duren voordat nieuw blad weer uitloopt.


Water
Cycassen verbruiken weinig water. Het is daarom van belang dat de grond uitdroogt alvorens deze binnenplant opnieuw water krijgt. In de winter mag de grond gerust 2 weken droog staan. In de zomer is het raadzaam water te geven wanneer de grond droog aanvoelt.

De wortels zijn gevoelig voor te veel water. De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de temperatuur, grootte en lichtintensiteit. Er mag absoluut geen laagje water onderin de pot komen te staan. De grond moet al het vocht kunnen absorberen. Voelt de grond na een week nog steeds vochtig, geef dan minder water per gietbeurt. Bij twijfel kun je beter te weinig dan te veel water geven.

Sproeien
De Cycas sproeien is niet noodzakelijk, maar bevordert absoluut de gezondheid. Sproeien helpt ook het stof te verwijderen. Hiernaast wordt eventueel ongedierte verwijdert door het sproeien.

Voeding
De Cycas groeit langzaam en heeft daarom geen tot weinig extra voeding nodig.

Winterverzorging


VERPOTTEN
Verpotten in de lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit proces eens per 3 jaar. Plaats deze woonplant in een pot die minimaal 20% breder is . Ideaal is humusrijke grond met een hoog gehalte aan organisch materiaal. Een sterke aanrader is kokosaarde, maar normale potgrond volstaat ook. Gebruik in dat geval geen hydrokorrels op de bodem, het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Het is wel raadzaam 10% hydrokorrels door de grond te mengen. Dit zorgt ervoor dat de grond beter draineert.

VERMEERDEREN
Cycas kan worden vermeerderd uit zaad of door zijscheuten te laten wortelen in palmgrond.

ZIEKTES?
Schildluis kan op de hoofdnerf van Cycassen verschijnen. Indien dit het geval is raden wij aan dit direct chemisch of biologisch te bestrijden.

GIFTIG?
De Cycas is matig giftig. Plaats de plant buiten bereik van dieren en kinderen.

WETENSWAARDIGHEDEN
Cycas behoort tot de orde van de Cycadopsida (palmvarens) en in engere zin tot de familie van de Cycadaceae. Deze familie heeft slechts 30 soorten. De Cycas Revoluta is de meest geteelde cycaspalm ter wereld. In de hele wereld is de palm te vinden op pleinen, in patio’s, langs winkelstraten en in kantoorgebouwen. Het is namelijk de enige palmsoort van het geslacht, die in niet tropische gebieden kan groeien. Andere leden van het geslacht groeien in warme gebieden van Australië, op Madagaskar en in Zuid-Oost-Azië. De Cycas Revoluta is een uiterst trage groeier. Grote exemplaren zijn daarom kostbaar. Hij kan uitgroeien tot een hoogte van drie meter, maar dat is uitzonderlijk hoog. Een Cycas heb je voor je leven. Deze palmvaren kan namelijk wel tot honderd jaar oud worden.

TEMPERATUUR
Overdag: 5°

‘s Nachts: 1°

geen afbeelding2_web.jpg