Cissus_web.jpg

Cissus spp.

FAMILIE
Vitaceae

HERKOMST
Cissus is een wereldwijd verspreid genus van lianen en klimmers die vooral in de tropen voorkomen. Cissus rotundifolia komt bijvoorbeeld oorspronkelijk uit het oosten van Afrika, terwijl Cissus amazonica, zoals de naam ook al verklapt, uit het Amazone-gebied komt.

IN DE VOLKSMOND
(Kamer/konings)wingerd, Kamerwijnstok

VERZORGING

Geef de klimplant in de zomer regelmatig water. Let wel op dat de plant niet te nat komt te staan. Voel regelmatig of de grond nog vochtig aanvoelt. Wanneer dit het geval is, hoeft er geen water gegeven te worden. In de winter is de watergift afhankelijk van de temperatuur. Wanneer de Cissus op een koele plek overwinterd is de watervraag significant kleiner dan wanneer de plant bijvoorbeeld dicht bij de verwarming staat.

De Cissus staat graag op een lichte plek, maar de vraag naar direct zonlicht verschilt per soort. C. javana en C. amazonica staan liever niet in de zon, terwijl C. rotundifolia het snelste groeit op een plek met een aantal zonuren per dag.

Omdat deze planten geen dringende behoefte hebben aan een hoge luchtvochtigheid, is sproeien ook niet per se nodig. Sproeien kan wel helpen om de bladeren stof- en vuilvrij te houden.

De verschillende Cissus soorten zijn allemaal lianen of klimmers. Wanneer ze een rek of stok gegeven wordt om tegenop te groeien zullen zij de hoogte in gaan. Echter is het ook mogelijk om deze plant als hangplant te houden. In dat geval wordt de plant simpelweg geen stok of andere houvast geboden waardoor deze gaat hangen. Stengels die te lang worden of de ‘verkeerde’ kant op groeien kunnen zonder problemen afgesneden worden met een schoon mes. Ook kan de plant getopt worden. Hij zal dan zijstengels gaan vormen.

De Cissus kan in universele potgrond staan, mits goed gedraineerd. C. rotundifolia staat daarnaast graag in terracotta, zodat overtollig water makkelijk afgevoerd kan worden.

In de groeiperiode (maart tot november) kan de Cissus tweewekelijks bemest worden. Dit wordt ervoor dat de mooie groene kleur van de C. rotundifolia en de bladtekening van de C. javana en de C. amazonica behouden blijven.

VERPOTTEN
Verpotten is het verstandigste in de lente, wanneer het groeiseizoen begint. Schade aan de wortels kan dan makkelijk herstellen. Kies hierbij een pot die ongeveer 20 procent groter is in diameter dan de originele pot. Als de wortels beschadigd raken bij het verpotten kunnen de bladeren van C. rotundifolia verslappen en verrimpelen. Na de aanmaak van nieuwe wortels trekt dit vanzelf weer bij en zuigen de bladeren zich weer vol.

VERMEERDEREN
Het vermeerderen van Cissus soorten is eenvoudig te bewerkstelligen via kopstekken. Knip een kopstek van de plant af en stop deze direct in vochtige aarde. De planten zal na verloop van tijd wortelen.

ZIEKTES?
Cissus spp. is niet bijzonder bevattelijk voor ziektes of ongedierte, maar de plant kan toch last krijgen van dop- of wolluis, en ook van spint. Spint kan tegengegaan worden door de plant onder de douch af te spoelen en de bladeren daarna regelmatig te besproeien. Het bespuiten met een mengsel van 2% groene zeep en spiritus in water helpt daarnaast zowel tegen spint als tegen wol- en dopluis. Bij dopluis is het daarnaast vaak nodig om de individuele luizen aan te stippen met pure spiritus en zoveel mogelijk van de plant af te vegen.

GIFTIG?
Voor zover bekend zijn de cultivars van het genus Cissus niet giftig voor mens of dier.

WETENSWAARDIGHEDEN
Zijn klimeigenschap verraadt familiebanden met de wijnstokgewassen (Vitaceae), met de bekende druif als verwant. Toch is de druif niet de enige plant in deze familie die voor de mens van nut is. Cissus quadrangularis is een plant uit het Cissus genus die vierkante stengels maakt, waaraan dan wel weer bladeren groeien die een leek zo voor druif uit zou kunnen maken. Sinds mensenheugenis wordt deze plant, die vooral voorkomt in Zuid-Azië, gebruikt als traditioneel medicijn. In de ayurvedische geneeskunde wordt bijvoorbeeld gedacht dat deze plant kan helpen met het helen van gebroken botten.

TEMPERATUUR
Overdag: 12 C°

‘s Nachts: 12 C°

geen afbeelding2_web.jpg