Calathea
FAMILIE
Maranthaceae
HERKOMST
Het geslacht Calathea is in het wild te vinden in de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika. Ze leven daar in de schaduw van de woudreuzen boven hen op de vochtige bosbodem. .
IN DE VOLKSMOND
Calathea, Gebedsplant
VERZORGING
Calathea’s zijn planten die relatief veel water verlangen. Ze waarderen het niet wanneer de grond compleet opdroogt. Hun bladeren zullen dan knakken, gaan hangen of opkrullen. Zorg er echter ook voor dat de aarde niet te nat is en dat het water makkelijk weg kan door een luchtige potgrondmix te gebruiken en de plant in een pot te zetten met een gat voor drainage.
Zoals je al kan raden gezien het feit dat deze planten voorkomen op de bodem van het regenwoud kunnen ze goed tegen donkere omstandigheden. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden en voor bruine vlekken en randen zorgen. Let hier vooral op net na het sproeien. De waterdruppeltjes fungeren als een vergrootglas op het blad en kunnen daardoor gaatjes in het weefsel branden. Zet de plant daarom op een plek waar geen direct zonlicht valt. Probeer deze plant ook ergens te zetten waar het niet tocht, aangezien dat de kans op ongedierte explosief laat toenemen.
Calathea’s zijn niet de makkelijkste planten omdat veel cultivars een hoge (lees: tropische) luchtvochtigheid verlangen. Dit kun je deels nabootsen door de plant regelmatig te besproeien. Ook kun je eventueel een bakje water naast de verwarming plaatsen in de winter wanneer de lucht extra droog is. Ook een lage luchtvochtigheid kan leiden tot bruine vlekken en opgekrulde bladeren.
Calathea’s zijn over het algemeen laagblijvende planten die daarom niet gesnoeid hoeven te worden. Ongewenste uitstekende bladeren kun je wegsnijden of -knippen met een schoon mes of schaar.
Voeding geef je de Calathea het beste in de lente en zomer wanneer de plant aan het groeien is en wortelschade snel kan herstellen. Gedurende deze maanden kun je de plant twee keer per maand voeding geven. Overschrijd hierbij nooit de aanbevolen dosis op de verpakking.
VERPOTTEN
Calathea’s kunnen snel groeien en zullen dan een grotere pot verlangen. Kies bij het verpotten voor een luchtig grondmengsel, bijvoorbeeld potgrond gemengd met perliet en zand of kokosvezels. Zet de plant in een binnenpot die ongeveer 20% groter is dan het origineel. Je kunt je plant het beste verpotten in het voorjaar wanneer deze actief aan het groeien is en schade snel kan herstellen.
VERMEERDEREN
Naast zaaien zijn Calathea’s alleen te vermeerderen door de kluit te scheuren. Je kunt de kluit hierbij in twee of meerdere stukken scheuren en die allemaal oppotten in een eigen potje. Ze zullen dan vanzelf de pot weer gaan vullen.
ZIEKTES?
Calathea’s zijn bijzonder gevoelig voor spint. Spintmijten zitten op de onderkant van het blad en produceren daar dunne webjes. Ze voeden zich met het sap van de balderen waardoor die een vaal en vlekkerig uiterlijk krijgen. Spint kun je bestrijden door de bladeren af te spoelen met een harde waterstraal en de ze daarna in te wrijven of te besproeien met een mengsel van water en 2% spiritus en groene zeep. De meest aangetaste bladeren kun je wegknippen. Herhaal dit proces meerdere malen en blijf daarna ook checken of de webjes weg blijven.
GIFTIG?
Calathea’s zijn niet giftig voor mens of dier.
WETENSWAARDIGHEDEN
Eén van de namen van de Calathea is de gebedsplant. Deze naam heeft de plant gekregen omdat de bladeren zich in de ochtend en avond oprichten naar het licht, om midden op de dag en ’s nachts weer richting de grond te zakken. De plant doet dit om de opname van het zachtere ochtend- en avondlicht te maximaliseren en de schade door de middagzon te beperken.
TEMPERATUUR
overdag: 15°
‘s nachts: 15°