geen afbeelding_web.jpg

Begonia venosa

FAMILIE
Begoniaceae

HERKOMST
De Begonia venosa komt oorspronkelijk uit Brazilië, waar de plant in een vrij ruw en droog klimaat groeit.  De plant is een van de meest onverwoestbare soorten onder de begonia’s, zonder wat af te doen aan de schoonheid van de plant.

IN DE VOLKSMOND
Begonia

VERZORGING

De Begonia venosa is een zeer taaie plant. De semi-succulente bladeren zorgen ervoor dat uitdroging en verwaarlozing voor een groot deel worden getolereerd. De plant heeft wel behoefte aan veel licht en heeft hierbij ook een kleine hoeveelheid direct zonlicht nodig. Zet de begonia daarom het liefst dicht bij een raam op het oosten of het noorden. Houd meer afstand wanneer de plant op het westen of het zuiden geplaatst wordt.

Laat de grond tussen de gietbeurten door opdrogen. Geef de plant daarna water totdat de grond verzadigd is. Een terracotta pot zorgt hierbij voor een goede waterafvoer. Een teveel aan water kan zorgen voor rotte wortels en afstervende bladeren. Door de vele haren op het blad en het droogteminnende karakter van de plant, is het niet aan te raden om deze plant te besproeien. Als het water stil komt te staan tussen de haren kan dit voor rotte plekken op het blad zorgen.  

De Begonia venosa groeit op een stam. Om de vorming van meerdere stammen in plaats van één lange stam te bevorderen, kan de plant getopt worden. De bovenste groeipunt wordt dan uit de plant geknipt, waardoor deze op groeipunten lager in de plant uit zal lopen. Zo ontstaat een plant met een struikachtig karakter.

In de groei- en bloeiperiode kan de Begonia venosa wat extra voeding gebruiken. Eens in de twee weken  een kleine dosis plantenvoeding is voldoende.

VERPOTTEN
Als de plant te groot wordt kan een mengsel van turf en luchtige potgrond gebruikt worden om de plant in te verpotten. Gebruik hierbij een pot die in diameter ongeveer 20 procent groter is dan de originele pot.

VERMEERDEREN
Het vermeerderen van de Begonia venosa kan bereikt worden door het nemen van een stengel- of bladstek. De stengelstekken kunnen wortelen op water, of direct de vochtige grind in. Voor het vermeerderen via bladstek kunnen een paar stukken blad afgeknipt worden. Zet deze in licht vochtige grond.

Na een aantal jaar kan de plant zijn originele groeivorm verliezen. Door hem te stekken kan de plant weer terug gedwongen worden in zijn compacte vorm.

ZIEKTES?
De Begonia venosa is niet bijzonder gevoelig voor insecten en ziekten, maar meeldauw kan een probleem zijn. Voorkom dit door niet teveel water te geven. Als de meeldauw al bezit heeft genomen van de plant, knip de aangetaste delen dan af en behandeld de plant met een schimmeldodend middel.

GIFTIG?
Begonia venosa is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan problemen opleveren voor katten en honden die groen eten vanwege het oxaalzuur dat in de plant aanwezig is. 

WETENSWAARDIGHEDEN
Waar de meeste wilde begonia’s het liefst in het kletsnatte regenwoud vertoeven, komt deze begonia voor in de droogste gebieden van Brazilië. Dit lijkt een bizar verschil voor twee soorten uit hetzelfde genus, maar in het genus Begonia bevinden zich wel meer dan 1800 soorten! Het is daarmee één van de meest omvangrijke planten genera ter wereld.

TEMPERATUUR
Overdag: 18 C°

‘s Nachts: 5 C°

geen afbeelding2_web.jpg