geen afbeelding_web.jpg

Beaucarnae nolina

FAMILIE
Asparagaceae

HERKOMST
Afkomstig uit Mexico en omstreken. Tegenwoordig verspreid over geheel Latijns-Amerika.

IN DE VOLKSMOND
Olifantspoot. Deze naam dankt hij aan zijn robuuste stam en verdikking bij de knolvormige voet.

VERZORGING

Standplaats
De Beaucarnea heeft minimaal vijf uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats de kamerplant daarom voor een raam op het oosten of westen of twee tot drie meter voor het raam op het zuiden. Eventueel kan de Olifantspoot ook voor een raam op het noorden, maar dit is minder gunstig. Indien deze kamerplant te donker staat zal er geen vers blad worden aangemaakt. Tevens groeit de Beaucarnea vrij langzaam, de koppen zullen na verloop van tijd voller worden. De stam zal niet groter worden. In de zomer kan je de plant buiten plaatsen op een zonnige, beschutte plaats. Koele temperatuur in de winter (+/-15°C). De Olifantspoot is een gemakkelijke kamerplant en zal daarom niet snel last hebben van verkleurende bladeren. Indien het onderste blad dood gaat zal dit worden vervangen door vers blad bovenin de kruin. Dit dode blad kan je makkelijk naar beneden lostrekken. Als de plant geen vers blad aanmaakt, staat de kamerplant te donker of krijgt de plant te veel water. Wanneer de plant last krijgen van bruine bladpunten, dan is dit vaak een teken van te veel water.

Let op: katten vinden de stam aantrekkelijk om hun nagels te scherpen. Ze durven ook aan de punt van de bladeren kauwen.

Water
De Beaucarnea slaat water op in zijn stam. Hierdoor heeft de kamerplant maar weinig water nodig. De grond daarom licht laten opdrogen voordat de kamerplant opnieuw water krijgt. Geef de Beaucarnea pas water indien de grond droog aanvoelt. Geef minder vaak water in de winter. Het is voor de Beaucarnea geen probleem om in de winterperiode enkele weken droog te staan. De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende omstandigheden, zoals warmte, potmaat, plantmaat en andere elementen. Geef daarom niet te veel water, de grond mag de volgende dag niet drijfnat zijn. Op het begin is het raadzaam regelmatig met een vinger de grond te controleren om te zien hoe snel de grond uitdroogt. Al snel leer je hoe vaak en hoeveel water de plant nodig heeft. Wacht bij twijfel met water geven, beter te droog dan te nat.

Sproeien
De plant gedijt bij een gemiddelde luchtvochtigheid Het sproeien van de Beaucarnea is daarom niet noodzakelijk, de kamerplant gedijt goed in droge lucht. Desalniettemin zal een sproeibeurt op zijn tijd alle vervelende stoffen op de plant verwijderen.

Voeding
De Beaucarnea heeft niet veel voeding nodig. De Beaucarnea kan maanden met nieuwe voeding. Bijmesten kan het beste in de lente en zomer, liever niet in de winter. Geef nooit een overdosis, dit leidt al snel tot verbranding van de wortels. De binnenplant kan hierdoor doodgaan, dit komt voornamelijk door verzuring van de grond.

Winterverzorging


VERPOTTEN
Het verpotten van een Beaucarnea hoeft niet met enige regelmaat. Verpot alleen vroeg in het jaar (jan-feb) of direct na aanschaf. Een grotere sierpot zal de groei stimuleren (alhoewel dit minimaal is). Bij een overdosis water zullen wortels dan ook minder snel rotten, omdat er meer grond aanwezig is dat het water kan absorberen. Gebruik normale potgrond, of potgrond geschikt voor cactussen.

VERMEERDEREN


ZIEKTES?


GIFTIG?


WETENSWAARDIGHEDEN


TEMPERATUUR
Overdag: 18°

‘s Nachts: 10°

geen afbeelding2_web.jpg