geen afbeelding_web.jpg

Alocasia

FAMILIE
Araceae

HERKOMST
Alocasia komt van nature voor in de tropen van Azië, voornamelijk in India en Sri Lanka.

IN DE VOLKSMOND
Olifantsoor
(Reuzen)taro
Alocasia

VERZORGING

Standplaats
De Alocasia vertoeft het liefste op een lichte plek waar weinig direct zonlicht valt. Een uurtje zon hier en daar kan geen kwaad, maar de volle middagzon kan – vooral in de zomer – zorgen voor verbrande bladeren. Plaats deze plant daarom bij een raam op het oosten of noorden, of anders een aantal meter van een raam met middag- of avondzon. De Alocasia heeft de neiging om met zijn bladeren naar de zon toe te buigen. Mocht dit het geval zijn, draai de plant dan regelmatig een tikje (maar minder dan een kwartslag) en na verloop van tijd zal hij weer netjes rechtop staan.

Water
De Alocasia komt oorspronkelijk uit de natte tropen en is dus gewend aan veel vochtigheid. Het is daarom aan te raden om de grond in de lente en de zomer altijd licht vochtig te houden. In de winter mag de grond tussen watergiften door bijna opdrogen.

Sproeien
Alocasia
blijft het mooiste wanneer de luchtvochtigheid in huis hoog is. Vooral in de winter wanneer de verwarming staat de loeien kan dit voor problemen zorgen. Zet dan bijvoorbeeld een bakje water bij de verwarming of recht onder de bladeren van de Alocasia. Af en toe besproeien verhelpt dit probleem ook (alhoewel maar zeer tijdelijk), en helpt daarnaast stofophoping op de bladeren te voorkomen. Sproeien met kraanwater kan na verloop van tijd kalkvlekken veroorzaken. Die kun je er dan weer afpoetsen met een een doekje met bladglans, melk, of water met een beetje spiritus. Sproeien met regenwater geeft dit probleem niet!

Voeding
Net als vrijwel alle kamerplanten gaat de Alocasia in de winter een rustperiode in. Naast minder water heeft de plant in het winterseizoen daarom ook geen voeding nodig. Begin pas weer met voeding geven wanneer de dagen langer worden en de zonuren toenemen. Over het algemeen is dit rond maart. Voeg de voeding één tot twee keer per maand toe aan het gietwater. Stop hier weer mee als de winter zijn intrede maakt

Winterverzorging
Zoals eerder gezegd is heeft deze plant in de winter minder water nodig. Dat komt omdat de temperatuur en lichtinval, en daarmee de verdamping, in die periode lager is. Voel goed in de pot of de aarde al aan de droge kant is voor je weer water geeft! Extra sproeien en bakjes water onder de plant zetten kan helpen om de droogte die de verwarming veroorzaakt een beetje te verdrijven.


VERPOTTEN
Een Alocasia kan men het beste elke twee á drie jaar verpotten. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Uiteraard mag men de plant ook verpotten zodra deze te groot is geworden voor zijn huidige pot.
Gebruik bij het verpotten een plantenbak met een diameter van ongeveer twintig procent groter dan de vorige. Verpotten kan in universele potgrond, maar ook in mengsels van potgrond met perliet of potgrond met kokosvezel. Kies voor een pot met afwatering, of vul de onderste paar centimeter van een dichte pot met steentjes op potscherven (leg de potscherven met de bolle kant naar boven, zodat het water er niet in blijft staan).

VERMEERDEREN
Een Alocasia kan opgekweekt worden vanuit zaad, vanuit wortelknollen of door wortelstokken met blad van de moederplant af te snijden. Houdt hierbij de grond licht vochtig en plaats het stekje niet in de volle zon. Het groeiproces van de stek of jonge plant kan bevorderd worden door deze af te sluiten met een stolp of plastic zak. Dit houdt de luchtvochtigheid rondom de plant hoog.

Voor het zaaien geldt: aan de oppervlakte zaaien in een luchtig en vochtig grondmengsel, bijvoorbeeld turf gemengd met zand. De optimale kiemtemperatuur is 21-29 °C. De kiemduur van A. macrorrhiza is 1-2 weken.

ZIEKTES?
Een Alocasia kan last krijgen van spint indien de lucht te droog is. Regelmatig sproeien werkt preventief tegen spint. In de zomer kun je de plant dan simpelweg buiten zetten. Zet de plant wel in de (half)schaduw. Onder invloed van fel zonlicht verbranden de bladeren! Wind en vocht zal de spint snel verdrijven. Dit is alleen mogelijk indien de buitentemperatuur boven de 15 ᵒC is. Naast het buiten plaatsen van de de zieke plant kan men ook gebruik maken van diverse soorten biologisch en chemische bestrijdingsmiddelen, zoals een mengsel van water met 2% spiritus en groene zeep. Spuit je plant hiermee in (vooral de onderkant van de bladeren!) en herhaal dit twee á driemaal per week tot er geen beestjes meer te bekennen zijn.

GIFTIG?
Het sap van een Alocasia is irriterend voor huid en slijmvliezen. Let bij het snoeien dus op met het sap wat vrijkomt uit de plant. Daarnaast zijn alle delen van de plant giftig bij inname. Dit geldt zowel voor mensen als zoogdieren.


WETENSWAARDIGHEDEN
De Alocasia kan bijzonder groot worden. Deze krachtpatser kan buiten hoogte van wel vijf meter bereiken, alhoewel deze omvang in Nederland waarschijnlijk alleen in een verwarmde kas gehaald kan worden. In Azië worden de wortelstokken van deze plant gegeten. Hiervoor is het noodzakelijk dat de wortelstokken eerst worden gekookt. Zo wordt het oxaalzuur dat zich in de wortels bevindt afgebroken. Daarnaast staan de gigantische bladeren van deze plant bekend als een natuurlijke paraplu! Zowel mensen als dieren in tropisch Azië gebruiken de uitzonderlijk grote bladeren om onder te schuilen tijdens een fikse regenbui.  


MINIMALE TEMPERATUUR
Middag: 20 ºC
Avond: 15 ºC

geen afbeelding2_web.jpg