Biophytum sensitivum
FAMILIE
Oxalidaceae
HERKOMST
Deze plant komt in het wild voor in Nepal, India en Zuid-Oost Azië, waar deze in moerassige gebieden en natte laaglanden te vinden is. Ook komt deze plant met moerasachtige status voor in wegbermen en op de bosbodem. Eigenlijk overal waar het nat is dus.
IN DE VOLKSMOND
Mini palm (maar het is zeker geen palm!)
VERZORGING
Standplaats
Biophytum sentitivum komt van nature voor op schaduwrijke plekken en is daarom een liefhebber van indirect licht. Direct zonlicht kan de tere bladeren makkelijk verbranden, waardoor bruine plekjes ontstaan.
Water
Zijnde een plant uit moerassige gebieden, houdt Biophytum sensitivum van een vochtige omgeving. De aarde moet altijd licht vochtig gehouden worden. Op uitdroging wordt gereageerd met zielig hangende, verschrompelde blaadjes. Het is echter ook niet de bedoeling dat de wortels van de plant in een laag water staan. Dit kan je voorkomen door te zorgen voor een goede drainage, bijvoorbeeld door een luchtig grondmengsel en het gebruik van een binnenpot met een gat erin.
Sproeien
De plant houdt van vocht, maar zoals de naam al verraadt reageren de bladeren op aanraking. Door de bladeren te besproeien kunnen deze aangezet worden om dicht te klappen. Op de lange termijn kan dit de plant veel energie kosten waardoor deze er sip bij gaat staan.
Voeding
Net zoals vrijwel alle andere kamerplanten in het Nederlandse klimaat heeft Biophytum sensitivum alleen voeding nodig in het groeiseizoen. Geef de plant geen voeding tussen oktober en maart, wanneer de plant in ruststand is. Gedurende de lente en zomer kun je de plant één tot twee keer per maand bemesten. Kies hiervoor een dosis die ongeveer de helft is van wat de verpakking adviseert.
Winterverzorging
Biophytum sensitivum kan niet goed tegen kou, en in de winter is het dus verstandig om de plant in een ruimte te zetten waar de temperatuur niet onder de 15°C zakt. Ook in de winter wil dit plantje altijd vochtig (maar niet nat!), maar let iets beter op met hoe vaak je hem water geeft, aangezien de verdamping vaak lager is.
VERPOTTEN
Biophytum sensitivum wordt in de Nederlandse huiskamer niet zo groot, en aangezien de plant ook geen jaren leeft is verpotten niet vaak nodig. Wil je de plant toch verpotten, kies dan een luchtig grondmengsel, zoals gelijke delen potgrond en kokosvezel, kiezels of perliet.
VERMEERDEREN
Je kunt het zaad (wat uit de zaadkokers springt, dus leg er keukenpapier of bakjes omheen om het te verzamelen!) opvangen en zaaien in vochtige grond in een plastic bakje met kleine gaatjes in de deksel.
ZIEKTES?
Zoals de naam al doet vermoeden is deze plant nogal gevoelig. Probeer hem dus niet aan te raken als dat niet nodig is, ook al is dat nog zo leuk. Dit kan de plant verzwakken. Als je beestjes ziet, kun je die het beste aanstippen met een mengsel van water met 2% groene zeep en spiritus, waarbij je de bladeren zoveel mogelijk verstoort.
GIFTIG?
Niet giftig.
WETENSWAARDIGHEDEN
Het meest opvallende wapenfeit van de Biophytum sensitivum is natuurlijk dat dit een ‘gevoelig’ plantje is: wanneer je de bladeren aanraakt vouwen ze zich dicht. Dit fenomeen heet ‘rapid plant movement’ en wordt veroorzaakt doordat de waterspanning in de bladsteel plotseling omlaag wordt gebracht. Hierdoor kan de bladsteel functioneren als een klein gewrichtje.
TEMPERATUUR
Overdag: 18°C
Avond: 15°C