Aloë vera
FAMILIE
Asphodelaceae
HERKOMST
Aloë vera komt oorspronkelijk voor op het Arabische schiereiland. Tegenwoordig is de plant wereldwijd verspreid over zowel droge tropische als subtropische gebieden.
IN DE VOLKSMOND
Aloë
VERZORGING
Standplaats
De Aloë vera heeft veel licht nodig maar kan niet altijd goed tegen directe middagzon. Dit kan zorgen voor verschrompelde bladeren en bladeren die geel of rood verkleuren. Een erg lichte plek waar ’s middags geen zon valt, is daarom perfect voor deze plant.
Water
Aloë vera is een vetplant die weinig water nodig heeft. Zorg ervoor dat de potgrond volledig tot zand kan verdrogen voordat je de plant weer water geeft. Een teveel aan water kan zorgen voor rotte bladeren en een rotte stam, waardoor delen van (of je hele!) plant eraf kunnen vallen.
Sproeien
Sproeien is bij deze plant niet raadzaam. De succulente bladeren houden er niet van als er water tussen blijft staan en bovendien heeft de plant er vanwege de geringe vochtbehoefte ook helemaal geen extra water nodig. Lekker droog laten staan dus!
Voeding
Aloë vera hoeft niet bemest te worden. Wil je dit toch doen, kies dan één voedingsmoment per jaar in de lente en gebruik een voeding die aan het gietwater toegevoegd kan worden. Gebruik een lagere dosis dan aangeraden wordt op de verpakking van de plantenvoeding. Aan de helft heeft de plant doorgaans genoeg.
Winterverzorging
In de winter gaat de Aloë vera is rust. De plant groeit dan vrijwel niet en gebruikt logischerwijs daardoor ook weinig water. Pas ‘s winters dus extra op met water geven! Meer dan één keer water geven per twee maanden is in het algemeen meer dan voldoende.
VERPOTTEN
De Aloë is geen snelle groeier. Als hij toch een nieuwe pot nodig heeft doe je hem het meeste plezier met een luchtig potgrondmengsel waarbij het water snel weg kan lopen. Kies bijvoorbeeld een mengsel van potgrond met minstens 50% zand en/of perliet. Pot je Aloë daarbij over in een pot die 20% groter is dan het origineel en zorg dat het water weg kan lopen door een binnenpot te gebruiken of de plant in een terracotta pot te zetten. Verpot je Aloë het liefste in de lente of zomer als de plant actief aan het groeien is en wortelschade daarom ook snel kan herstellen.
VERMEERDEREN
Je kan de Aloë vera op twee manieren vermeerderen. De grootste kans van slagen heb je door te wachten tot er kleine plantjes opkomen naast de moederplant. Wanneer deze ongeveer een kwart zo groot zijn als de moederplant kun je ze loshalen (inclusief hun eigen worteltjes!) en ze oppotten. Alternatief kun je de Aloë vera ook stekken. Hiervoor kun je willekeurige stukken van de plant afsnijden. Deze moeten dan een week drogen zodat de wond kan dichten en daarna kun je ze in vochtige aarde steken. Wacht met een tweede keer water geven tot er worteltjes beginnen te groeien.
ZIEKTES?
Net als de meeste andere vetplanten heeft de Aloë niet snel kwaaltjes. Zie je toch beestjes lopen? Spray de plant dan licht in (terwijl deze op een warme plek staat zodat het snel verdampt!) met een mengsel van water met 2% spiritus en 2% groene zeep. Daarnaast kun je de beestjes individueel aanstippen met een wattenstaafje met pure spiritus.
GIFTIG?
Hoewel Aloë vera in vele crèmes en drankjes verwerkt is, is alleen de gel eetbaar. De latex en bladeren zijn giftig voor zowel mensen als dieren. Bij honden en katten kan dit lijden tot misselijkheid, braken en diarree.
WETENSWAARDIGHEDEN
Aloë vera is nu weer populair als remedie voor dof haar of een droge huid, maar de wetenschap dat deze plant gezondheidsvoordelen heeft is zeker niet nieuw. Eén van de oudste geschriften waarin het gebruik van Aloë wordt beschreven stamt uit Mesopotamië en is maar liefst 4200 jaar oud!
TEMPERATUUR
Overdag: 15°C
Avond: 10°C