geen afbeelding_web.jpg

Aechmea blue rain

FAMILIE
Bromeliaceae

HERKOMST
Er bestaan 150 verschillende soorten Aechmea, die allen uit (sub)tropisch Midden- en Zuid-Amerika afkomstig zijn. De meeste Aechmea’s leven in de bomen van het oerwoud. Ze worden daarom ‘epifyten’ genoemd. Er bestaan echter ook ‘terrestrische’ (op de grond groeiende) Aechmea’s.

IN DE VOLKSMOND
Kokerbromelia


VERZORGING

Standplaats
Zet Aechmea op een lichte, warme plaats, maar niet in de felle zon. Bruine randen op de bladeren duiden vaak op een te veel aan direct licht.

Water
De Aechmea verbruikt weinig water. De grond matig vochtig houden, het liefst met regenwater. Geef bij warme weersomstandigheden meer water. Eén keer per week water geven is voldoende. De Aechmea is een plant die water opslaat in zijn stengel, geef hierom ook af en toe water in de kelk (bloem). Pas hierbij wel op dat je het water er rustig ingiet anders beschadigt de bloem. Wanneer de bladeren van de Aechmea gaan hangen is het verstandig de watergift te verhogen. ‘S Zomers is het goed om ook water in de koker te gieten, maar spoel wel eens in de vijf weken de koker uit met schoon water. In de rusttijd (afhankelijk van de bloei tussen oktober en februari) geen water in de koker gieten.

Sproeien
De Aechmea vraagt om een gemiddeld tot hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de gezondheid daarom versterken.

Voeding
Tijdens de groei ruimschoots water met potplantenvoedsel geven, maar halveer de dosering op de verpakking. Dit is doorgaans te veel.

Winterverzorging
Let op dat de temperatuur niet lager wordt dan 15°C. In de bloeitijd is dit zelfs al erg koud! Een te koude standplaats heeft rot en beschadiging van de bladeren tot gevolg.


VERPOTTEN
Aechmea’s hebben een klein wortelgestel en een kleine pot is dan ook voldoende. Verpotten is niet nodig.

VERMEERDEREN
De Aechmea komt maar éénmalig tot bloei en zal hierna afsterven. De plant bloeit gemiddeld 2 tot 5 maanden en zal hierna geleidelijk zijn kleur verliezen. Het vermeerderen van een Achmea kamerplant kan, maar gaat alvorens een stappenplan. Allereerst zal de plant kleine stekjes aan de basis van de plant aanmaken wanneer deze is uitgebloeid. Laat deze doorgroeien tot de hoogte van ongeveer 10cm. De plant zelf na de bloei weggooien, want na de bloei sterft deze af. Het is belang dat deze stekken voldoende water krijgen, ook in de kelk. Vervolgens kunnen deze stekken verwijderd worden. Pas hierbij op dat je de wortels voorzichtig behandelt. Plaats deze stekken in een aparte pot en mest eventueel bij met bloeiende planten voeding. Laat de Aechmea gedurende één jaar staan, hierna is de Aechmea bloeirijp. Wanneer de plant bloeirijp is neem dan een schil van een appel en plaats deze in het hart van de plant. Dek de plant vervolgens met een plastic zak af en laat de appelschip ongeveer 3 weken bij de plant liggen. Het afdekken van de plant is bedoeld om de luchtvochtigheid van zijn land van oorsprong na te bootsen. Laat de plant in deze staat zo’n 7 tot 17 staan en dan is de nieuwe Aechmea bloem gegroeid.

ZIEKTES?
De Aechmea is gevoelig voor spint. Regelmatig sproeien werkt preventief tegen spint.

GIFTIG?
Een Aechmea is niet giftig.

WETENSWAARDIGHEDEN
De meeste Aechmea’s leven in de bomen van het oerwoud. Ze worden daarom ‘epifyten’ genoemd. Er bestaan echter ook ‘terrestrische’ (op de grond groeiende) Aechmea’s. De wortels van de epifytisch groeiende Aechmea’s zorgen voor steun. De zuigmondjes onderaan de bladrozetten zorgen voor het opnemen van voedsel. De bladeren zijn omgebogen als gootjes, zodat het water in de bladkoker wordt opgevangen. De blauwe bloem van Aechmea ‘Blue Rain’ valt des te meer op vanwege haar witte basis en paarsrode schutbladeren. Tel hier nog de felrode bloemstengel met viltige witte haren bij op. Ook het formaat van de bloemtros – tot 40 centimeter hoogte – draagt bij aan haar overstelpende présence. Bloeiende planten met échte blauwe bloemen zijn zeldzaam, maar dankzij de komst van Aechmea ‘Blue Rain’ is de keuze iets ruimer geworden. Tot de komst van Aechmea ‘Blue Rain’ in augustus 2006 was in het hele bromelia-assortiment zelfs geen enkele plant met blauwe bloemen te vinden. Dat maakt de ‘Blue Rain’ des te meer uniek. De naam Aechmea is afkomstig van het Griekse woord aichmê, wat lanspunt of spits betekent. De spitse dekbladen lijken met een beetje fantasie op een lans. Het broertje van de Aechmea is de Ananasplant.


TEMPERATUUR
Overdag: 17°
Avond: 15°

geen afbeelding2_web.jpg